Nieuws & blog
Na heel lang enkel webinars te mogen geven tijdens de coronapandemie ben ik blij dit najaar terug fysieke workshops te mogen organiseren in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool en Sport Vlaanderen! Er staan twee bijscholingen op de kalender:
Don't overthink. ACT! Een nieuwe manier van omgaan met negatief denken 6 oktober – Willebroek Doorheen mijn carrière leerde ik gaandeweg dat we niet alleen moeten werken aan de inhoud van onze gedachten (en ze dus naar onze hand proberen te zetten), maar ook aan de relatie met onze gedachten en onze geest. Deze bijscholing biedt een eerste introductie in Acceptance & Commitment Training in de sport. Deelnemers leren de zes pijlers van deze methode niet alleen theoretisch kennen, maar ook hoe ze er concreet mee in de slag kunnen gaan bij zichzelf en hun sporters. Meer info en inschrijven: https://www.sport.vlaanderen/VTS-Bijscholing?activiteitId=107225# Langetermijn periodisatie van de mentale ontwikkeling - aan de slag met een leerlijn van Gezond Sporten 13 oktober – Gent In samenwerking met Gezond Sporten Vlaanderen mocht ik een interactieve leeftijdstool uitwerken rond een mentale leerlijn in de sport. Net zoals kracht, conditie, techniek of tactiek kan ook de geest of het brein getraind worden. De mentale evolutie van kinderen en jongeren kent zeker een natuurlijke ontwikkeling, maar het loont om deze een handje te helpen door middel van een goede basiseducatie en mentale training. Naast een voorstelling van de mentale leerlijn (voor sporters vanaf de jongste leeftijden) staan we in de bijscholing stil bij de praktische uitwerking ervan binnen een sportclub. Meer info en inschrijven: https://www.sport.vlaanderen/VTS-Bijscholing?activiteitId=107226# Nederlander Mark Tuitert is Olympisch kampioen op de 1500m schaatsen. De gouden plak behaalde hij niet zonder vallen en opstaan. Zijn grootste hulp voor deze topprestatie was niet per se een sportpsycholoog. Tuitert behoudt een scherpe focus en optimale prestatiemindset dankzij de filosofie. En meer bepaald de stoïcijnse filosofie van o.a. Seneca of Marcus Aurelius.
Op zich is deze insteek niet zo vreemd. De verschillen tussen psychologische stromingen (en dat zijn er wel wat) gaan eigenlijk terug op een verschil in onderliggende filosofie. Zo heeft de cognitieve gedragstherapie heel veel geput uit het werk van de stoïcijnen. Ze delen een focus op logica en redeneren om te leren omgaan met emotionele uitdagingen. Ik beken dat ik zelf ook wel fan ben van het stoïcijns gedachtengoed. In mijn eigen werk laat ik me op filosofisch vlak verder ook nog sterk inspireren door het existentialisme. Dit is de stroming die stilstaat bij zingeving en de betekenis van ons leven hier. Maar daarover misschien meer op een andere keer. Verwacht je in 'Drive' niet aan zware literatuur omdat Tuitert vertrekt vanuit de filosofie. Hij schrijft in een erg begrijpelijke taal en onderbouwt alles met tal val praktijkvoorbeelden uit zijn eigen persoonlijke leven en carrière. Een vlot leesbaar boek waaruit je vast nieuwe inzichten kan meenemen! 31 mei is Werelddag Zonder Tabak! Het ideale moment om ook een nieuw terugkerend elementje in mijn social media te introduceren, nl. de korte boekrecensies!
Is Allen Carrs boek rond stoppen met roken de moeite om te lezen als roker? Het korte antwoord is 'Ja, maar...'. Het boek zit stampvol tips en inzichtelijke adviezen over waarom roken zinloos en eigenlijk absurd is. Qua motivatie raakt Carr dus zeker de juiste snaren om op het einde van het boek overtuigd te zeggen "Ik stop voorgoed". Maar. Het blijft een boek en Carrs verhaal is misschien niet jouw verhaal. De oefening die ik als tabakoloog met cliënten doe is nog steeds de rookstop afstemmen op maat. Daarnaast is Carr tegen het gebruik van hulpmiddelen om de uitdagende eerste weken op te vangen. Dit is in mijn ogen zinloos want het is bewezen dat deze werken en dat ze de slaagkans aanzienlijk verhogen. En ten slotte - en dat is de feedback die ik van vele cliënten al kreeg die het boek al gelezen hadden - je kan het boek slechts eenmaal lezen. Daarna weet je al wat hij je gaat vertellen. Als je intussen hervallen zou zijn, gaat het zijn initiële effect wel wat missen. Conclusie: heb je nog wat overtuigingskracht nodig om te stoppen met roken? Dan kan Carrs boek je zeker op weg helpen! Het is dan ook zeker geen verloren moeite. Wil je je slaagkans nog aanzienlijk verhogen door een gepersonaliseerd plan op te stellen, overweeg dan zeker mijn hulp in te schakelen! Ik kreeg heel wat boeiende reacties op mijn laatste post. Ik wil het idee om jezelf apart te zien van je gedachten en je lichaam nog wat verduidelijken aan de hand van een metafoor. Want ondanks dat ik jou als persoon wil onderscheiden van jouw lichaam en geest, moet het heel duidelijk zijn dat jullie alle drie moeten samenwerken voor de beste resultaten! Deze samenwerking is zoals jij die er op uit trekt met de auto.
Je lichaam – de auto. Sommigen van ons rijden met een strakke, sportieve bolide. Anderen moeten het stellen met een model uit de middenklasse. Nog anderen rijden rond in een wagen met heel wat kwaaltjes die, ondanks de goede zorgen van de garagist, niet te verhelpen zijn. Hoe dan ook willen we vrijwel allemaal wel eens dat onze auto nog wat sneller kon, er wat sportiever uitzag, of dat we in een jonger model rondreden. In tegenstelling tot onze auto’s hebben we doorheen ons leven slechts één lichaam. Je gedachten – de GPS. Als je iemand van mijn generatie bent, kan je waarschijnlijk niet meer zonder GPS. Het wijst ons de weg, voorspelt oponthoud en geeft onmiddellijk ook nieuwe suggesties. Maar soms doet dat ding niet altijd wat je zou willen. Misschien hou je helemaal niet van die snelle en drukke route die de GPS voorstelt. Of misschien is de berekening toch niet zo nauwkeurig en rijd je jezelf vast op een veldbaan of sta je plots midden in wegenwerken! En oh wee als je eens een fout maakt: “Keer nu om. Keer nu om. Keer nu om…”. Jij – de bestuurder. En dan is er uiteraard nog de bestuurder aan het stuur van onze wagen. Als bestuurder moeten we aanvoelen wat de auto aankan en wanneer die overbelast geraakt. Een attente chauffeur houdt ook de ogen op de baan en weet wanneer hij misschien eens niet naar de GPS moet luisteren. Zo verval je niet in automatische piloot. Als bestuurder ben je de observator. Je houdt de wagen in de gaten en probeert die zo goed als mogelijk in conditie te houden, maar beseft ook dat slijtage onvermijdelijk is. Je luistert naar de GPS, maar jij beslist wat je met die adviezen doet. Jij zit aan het stuur, jij kiest de richting. Vergeet vooral niet waarvoor zo’n auto en GPS nu eigenlijk dienen: ons verplaatsen doorheen ons leven. Enjoy the ride together. Blijf niet bang op de veilige parking staan, maar draag wel zorg voor je lichaam en durf onderweg af en toe eens niet luisteren naar die GPS. Gedachtenexperiment – Volg mee en voel je vrij om je antwoorden en (tegen)argumenten met me te delen.
Vraag 1: Zou je zeggen dat je een lichaam en gedachten HEBT of dat je je lichaam en gedachten BENT? Ik vind het beter om te zeggen dat je een lichaam en gedachten hebt, dan er mee samen te vallen. Hierdoor ontstaat er meer afstand met jou als persoon (= JIJ) en zo ook meer psychologische flexibiliteit. Dit is zéér waardevol voor je mentale welzijn. Onze gedachten kunnen immers nogal hard en kritisch voor ons zijn, terwijl ons lichaam niet altijd doet wat we willen of er uitziet zoals we zouden willen. Jij bent niet je gedachten, je hebt er gewoon (heel de dag door…). Jij bent niet je lichaam, je ‘huist’ in je lichaam. Klaar voor een andere vraag? Vraag 2: Als je zegt dat je een lichaam en gedachten hebt, behandel je ze dan als zaken die je ONDER CONTROLE moet krijgen? Of zou je zeggen dat je je lichaam en geest behandelt als je METGEZELLEN langs je levensweg, die samen blij zijn en samen lijden? Het is beter om ons lichaam en onze geest te behandelen als metgezellen op onze levensreis, aangezien dit de enige twee 'dingen' zijn die bij je blijven tot je laatste ademteug. Ja, ze zullen onderweg struikelen, verzwakken en het je soms/vaak moeilijk maken. Maar precies daarom is het beter om met elkaar om te kunnen gaan, dan om ze uit te schelden en je er van weg te (proberen) keren. You’re in this life together. Deze gedachte-oefening is nuttig voor iedereen die al eens boos is op zijn/haar geest of lichaam. Euh… ik denk iedereen dus? Je lichaam en geest leren accepteren en met hen samenwerken is de eerste stap op weg naar verandering, betere prestaties en een gezonder leven. |
InTROHerspenspinsels en updates. Vind je iets interessant? Deel, laat een opmerking achter of neem contact met me op! Via de thema's ontdek je posts die aansluiten bij jouw interesse. Meer updates rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je hier in op mijn nieuwsbrief! Thema's
All
Archief
August 2024
|
LOCATIES:
|
CONTACT INFO- Boek een afspraak -
MAIL: [email protected] TEL.: +32(0)496/34 73 80 (laat zeker een voicemail na) Inschrijven op de nieuwsbrief |