Nieuws & blog
Fuck it. Het ‘Fuck it’-principe.
Wetenschappelijk is het gekend als ‘psychologische reactantie’. Een motivatie tot herstel van vrijheid die opduikt wanneer je je psychologische vrijheid in het gedrang voelt komen. We kennen het allemaal wel. - De moeder die een fles wijn opent ’s avonds na de werkdag en de kinderen in bed stoppen. - De jonge sporter die graag nog even gamet na een hele dag presteren op school en in de club. - De man die recent gestopt is met roken, maar toch verleid wordt een sigaret op te steken tijdens het uitgaan. “Fuck it, ik heb dit verdiend. De boog kan niet altijd gespannen staan. Ik moet al zoveel.” Ik zal nooit een cliënt veroordelen voor dit gedrag en deze keuzes, want… die heeft gelijk. We moeten heel veel in deze maatschappij. Waar ik wel voor waarschuw is: 1) wanneer deze ‘fuck it’-reactie vaker en vaker begint voor te komen 2) als je merkt dat – wanneer je erover nadenkt – vooral de persoon zelf schade ervaart door deze reflex (en niet zozeer de Ander tegen wie men zich even wil verzetten). - De moeder die merkt dat er toch wel meer flessen wijn per week doorgaan dan haar bedoeling is… - De jonge sporter die merkt dat hij niet uitgeslapen raakt door lange gamesessies… - De man die wil stoppen met roken en merkt dat hij heel snel van ‘gelegenheidsroker’ naar volledig herval gegaan is… Dan blijft er vaak een schuldgevoel over en labelt men zichzelf als ‘zwak’. Het ‘Fuck it’-principe is normaal en menselijk. Maar laat het niet in de weg staan van je waarden en doelen. Duw het ook niet weg en probeer het niet te controleren door zuivere wilskracht. Observeer het, leer ervan. Wanneer komt het voor? Tegen wat verzet ik me precies? Kan ik mezelf een momentje gunnen zonder dat het me (verdere) schade oplevert of me op een dwaalspoor zet van mijn gewenste pad? Wanneer zeg jij al eens ‘Fuck it!’? METAFOOR – Groeien als een bloem.
Veel cliënten worstelen met het verleden of de rugzak waarmee ze bij me langskomen. Ze hebben niet allemaal de beste basis of bodem om te groeien. De roker worstelt met verslaving, de sporter denkt niet genoeg talent te hebben, enz. Maar is dat ook noodzakelijk? De bloem op de afbeelding heeft ook allesbehalve een ideale bodem om te groeien. Harde steen, langs de kant van de weg, geen andere soortgenoten in de buurt. Ik was dan ook zelf verbaasd deze schoonheid aan te treffen tijdens mijn fietstocht. Net zoals een bloem steeds op zoek zal gaan naar voldoende zonlicht of water, ondanks de soms ongunstige bodem waarin ze start, moeten ook wij mensen op zoek naar wat ons helpt om te groeien. Wat dit kan zijn is ontzettend divers en deel van mijn taak als psycholoog bestaat erin jou te helpen vinden wat jou precies kan voeden. Misschien is dat leren vertragen, tijd maken voor jezelf, opkomen voor jezelf, je demonen accepteren,… Jouw vitaminen voor groei kunnen veel verschillende vormen aannemen. Maar geloof alvast dat het mogelijk is om te groeien en te bloeien op jouw manier. Gezond Sporten vroeg me om in 2022 mijn licht te laten schijnen op enkele thema's die belangrijk zijn voor mij op vlak van beweging en gezondheid. In een eerste blog stond ik stil bij de evolutionaire achtergrond van menselijke beweging en de uitdagingen dat dit met zich meebrengt.
Terwijl beweging vroeger een natuurlijk onderdeel van onze (werk)dag was, zitten we nu vaak lang stil. Onze beweegpatronen zijn doorheen de eeuwen grondig veranderd en we zijn psychologisch niet geëvolueerd om spontaan nog naar veel extra fysieke activiteit te verlangen. Het is dus normaal dat recreatief bewegen een gevoel van 'moeten' is voor jou na een lange werkdag! Ik vertel je graag wat meer over de evolutie van beweging voor ons mensen en geef alvast enkele oplossingen voor deze uitdaging. Lees zeker de volledige blogtekst op de website van Gezond Leven. ‘Beweging/sporten als medicijn’. Ja, logisch toch? Of misschien toch niet helemaal? Voor Gezond Sporten nam ik deze populaire slogan binnen de gezondheidspromotie even onder de loep. Vanuit psychologisch oogpunt is het immers misschien toch niet helemaal de beste focus om mensen langdurig aan het bewegen te krijgen en houden. Ik som hier alvast even mijn grootste bezorgdheden op:
Wil je al mijn argumenten even doorlezen? Surf dan zeker even naar de volledige blogtekst op de site van Gezond Sporten. |
InTROHerspenspinsels en updates. Vind je iets interessant? Deel, laat een opmerking achter of neem contact met me op! Via de thema's ontdek je posts die aansluiten bij jouw interesse. Meer updates rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je hier in op mijn nieuwsbrief! Thema's
All
Archief
August 2024
|
LOCATIES:
|
CONTACT INFO- Boek een afspraak -
MAIL: [email protected] TEL.: +32(0)496/34 73 80 (laat zeker een voicemail na) Inschrijven op de nieuwsbrief |