Nieuws & blog
Waarom kijken sommigen Netflix op halve snelheid? Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vertelde deze week dat ze televisieseries bekijkt met anderhalve snelheid. Het artikel belicht de nood aan instant gratification of snelle beloningen. Ik zie hier nog een ander probleem vanuit de balans tussen prestatie- en gezondheidspsychologie.
Enerzijds beseffen we dat er nood is aan ontspanning en ons hoofd even leegmaken. Oplossing? Netflixen. Ik ga hier nu voorbij aan de discussie of het mentaal volgen van een serie (of staren naar een scherm in het algemeen) een goede manier is van mentaal loskoppelen. Anderzijds willen we (of hebben we het gevoel dat we moeten) presteren en productief zijn in deze maatschappij. De gulden middenweg? Kijken op anderhalve snelheid! Maar we verliezen twee keer!! De focus die je geest nodig heeft om een serie op anderhalve snelheid te verwerken laat je niet toe om diep te ontspannen of echt te connecteren met het verhaal. Vervolgens denk je opgeladen terug te kunnen presteren, maar hoe verwacht je productief te zijn als je nooit echt losgekoppeld bent in de eerste plaats? Je raakt dus zowel diepere ontspanning als productief functioneren maar oppervlakkig aan. Dit soort activiteiten zijn een symptoom van een zorgwekkende tendens in onze maatschappij. Altijd maar vooruit, altijd maar sneller en meer. En ik weet dat het Olympische motto 'altius, citius, fortius' ('sneller, hoger, sterker') is, maar ik nodig iedereen even uit te kijken naar hoe Olympische atleten werken richting topprestaties. Ze trainen keihard... en rusten diep. Zo laden ze terug op... om er opnieuw voluit tegenaan te gaan. Het volledige artikel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/15/waarom-kijkt-zuhal-demir-netflix-op-anderhalve-snelheid/ Ik vond het vorige week geweldig om te volgen hoe studente geneeskunde Fara Geerinck een lans brak voor hoe medische professionals mensen met obesitas benaderen en met hen communiceren. Zo'n waardevol debat!
Dit sluit perfect aan bij de visie die ik hanteer in mijn praktijk voor mensen die gezonder willen leven en meer willen bewegen. De focus ligt in de eerste plaats op de (ontwikkeling van de) persoon en niet louter op mechanistische gedragsverandering. Daarnaast ben ik nog steeds trots op mijn functie als praktijkassistent aan de Universiteit Gent waar ik mee insta voor het communicatie-onderwijs voor o.a. de artsen van de toekomst en we proberen bewustzijn rond dit thema te creëren. Lees meer: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/04/geneeskunde-opleiding-obesitas-dik-discriminatie-fara-geerinck/ De afgelopen maand september rondde ik de niveau 2-training af een psychotherapeutische techniek genaamd Focusing. Daarbovenop volgde ik afgelopen weekend nog een workshop om deze methode toe te passen in de natuur.
Wat is Focusing? Het is moeilijk om deze techniek kort samen te vatten in een ‘elevator pitch’. Deze methode vertrekt vanuit een aandacht op je innerlijke beleving en iets dat je nog niet goed onder woorden kan brengen. Door nieuwsgierige aandacht te geven aan je innerlijke beleving - zonder het te analyseren vanuit het hoofd - kunnen er nieuwe inzichten ontstaan die je verder vooruit helpen. Dankzij deze techniek heb ik al cliënten helpen keuzes maken, vage blokkades scherper definiëren en herconnecteren met wat voor hen belangrijk is. Is het wetenschappelijk onderbouwd? Focusing werd ontwikkeld en onderzocht door psychotherapeut en filosoof Eugene Gendlin in de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw naast het werk van onder andere Carl Rogers, gekend als grondlegger van de humanistische psychologie en cliëntgerichte therapie. Onderzoek belandde doorheen de jaren op de achtergrond door de dominantie van cognitieve gedragstherapie, maar studies tonen wel een positieve relatie aan tussen Focusing en resultaten in begeleiding. Hoe pas ik dit toe voor prestatie en welzijn? Ik maak dankbaar gebruik van Focusing als aanvulling op andere technieken. Terwijl de meest gebruikte methodes in de (prestatie- & gezondheids)psychologie gebaseerd zijn op het cognitieve of het denken vanuit het hoofd, biedt Focusing ruimte aan intuïtie en inzichten van de cliënt zelf. We combineren zo het objectief wetenschappelijke en het subjectief persoonlijke. Weten waarom je presteert, wat een ervaring voor jou betekent en wat gezond leven voor jou inhoudt, is in mijn visie een essentiële aanvulling op de gestandaardiseerde methodes van gedragsverandering en prestatieverbetering. Focusing helpt mij cliënten hiermee te laten connecteren. Wat kan de natuur als omgevingsfactor bijdragen aan het Focussen? Veel van mijn sessies vinden plaats in de open lucht via wandelsessies. De natuurlijke omgeving kan zowel dienst doen als een spiegel voor de innerlijke beleving, als een bron van inspiratie om iets van buiten naar binnen te brengen en kijken wat het met je doet. De natuur zit niet alleen vol met metaforen, maar biedt ook een onuitputtelijke bron van reflectie rond vele uitdagingen in ons mensenleven. Het grotere plaatje versus de minuscule details, of drukte versus kalmte, om maar twee voorbeelden te geven. "Every bad feeling is potential energy toward a more right way of being if you give it space to move towards its rightness" - Eugene Gendlin Een korte terugblik op het eerste opleidingsweekend 'Ervaringsleren in en met de natuur' van HOWEST Hogeschool West-Vlaanderen en Hogeschool PXL. Thema: onderdompeling in de natuur.
Ik mocht kennismaken met mijn medestudenten die allen via de natuur hun doelgroep willen inspireren en begeleiden. Wifi en 4G waren niet te vinden en we gingen back to basics. Heerlijk om te ervaren wat drie dagen in de natuur met je kan doen en het contrast dat het biedt met onze dagdagelijkse ratrace. - Je perceptie van tijd verandert. - Je hoort en luistert meer naar de noden van je lichaam. - Je zintuigen staan wijd open, maar niet voor alarmsignalen, eerder voor de rust van het bos. - You experience more with less. De natuur voorziet en spreekt een resem nieuwe inzichten en vaardigheden aan. - Samengevat: verstillen, vertragen, verbinden en verwonderen. Ik kijk er naar uit om de geleerde technieken te delen met cliënten doorheen wandel- of beweegsessies! Volgend opleidingsweekend eind november nu de groep en de verbinding gevormd is: tijd voor meer ervaringsleren doorheen actie en uitdaging in de Ardennen! |
InTROHerspenspinsels en updates. Vind je iets interessant? Deel, laat een opmerking achter of neem contact met me op! Via de thema's ontdek je posts die aansluiten bij jouw interesse. Meer updates rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je hier in op mijn nieuwsbrief! Thema's
All
Archief
August 2024
|
LOCATIES:
|
CONTACT INFO- Boek een afspraak -
MAIL: [email protected] TEL.: +32(0)496/34 73 80 (laat zeker een voicemail na) Inschrijven op de nieuwsbrief |